Barion Pixel Bonyhád Takarmány - Háztáji VS bolti tojás

A különbség nem csak a tojások (és a hús) ízében rejlik, ugyanis a laikusok számára is szemmel látható. A nagyüzemi csirkék általában olcsó és egyoldalú takarmányozásban részesülnek, míg a háztáji baromfi azt és annyit csipked, kapirgál, amennyi jólesik neki, beleértve a különböző magvakat, zöld növényeket és a fehérjedús rovarokat, amelyeket különösen finom falatnak találnak. A nagyüzemi ketreces csirkékkel szemben a mi saját, háztáji állataink nem kapnak különféle antibiotikumokat, vagy szójafehérjét sem, ellenben, ha magkeverékkel tápláljuk őket és lehetőségük van eleget mozogni, nagyszerű húsban lesznek. A legegyszerűbben észrevehető különbségek a háztáji és a bolti tojás között:

  • A háztáji tojás nemcsak sárgább, a színe egyszerűen egészségesebb, mint egy felütött bolti tojásénak – ennek megfelelően állaga is más: míg a bolti tojás szinte „fűrészporos”, addig a háztáji sokkal krémesebb, finomabb.
  • A bolti tojásokhoz képest a háztáji nehezebben törik, főleg, ha a tyúk kalciumban gazdag táplálkozásban részesült.
  • Össze sem hasonlítható az értékes vitamin- és ásványianyagtartalmuk! A háztáji tojásban sokkal több az omega-3 zsírsav, a bétakarotin és az E-vitamin, ellenben kevesebb bennük a telített zsírsav, így nem növelik úgy a koleszterinszintünket sem.
  • Nem csak a tojás, hanem a házi csirkehús is okozhat meglepetéseket: a bolti „vizes” hússal ellenben sokkal keményebb, ízletesebb melleket, combokat kapunk (lehet, hogy tovább is kell sütni őket!).

Hogyan tartsam a háztáji baromfit?

A baromfitartáshoz szükségünk van természetesen egy tyúkólra, ahová beülhetnek a madarak éjszakára. Fontos, hogy ezek megfelelően szigeteltek legyenek a hideg telek miatt, rendelkezzenek úgynevezett kakasülőkkel, legyen keletre néző ablaka, valamint legyen lehetősége benne a tyúkoknak tojást rakni. A csoport éjszakai ülőhelyétől függetlenül is építhetünk tojóketrecet a baromfiudvaron vagy az ól közelében: így könnyebb összeszedni a tojásokat, és ha valamelyik tyúkunknak költeni támad kedve, könnyebben gondoskodhatunk róla, ő ugyanis külön odafigyelést igényel ezekben a hetekben. A tyúkól képezheti a baromfiudvar részét, de nem muszáj ott megépíteni, ha nincs hely hozzá: ha messzebb áll a tyúkól, rácsos alagutat készítsünk számukra odáig, hogy ne kószáljanak el. A baromfiudvarban mindemellett gondoskodnunk kell az összes tyúk számára hozzáférhető etetőről és itatóról, valamint az árnyékról, amely különösen fontos egy forró nyári napon. A trágyázást is meg kell oldanunk az ólban: egy könnyen kivehető, tisztítható tálca hihetetlenül meg tudja könnyíteni a mindennapjainkat.

Etetés, itatás

Vásároljunk bolti magkeveréket, darát vagy csibetápot annak megfelelően, milyen korban vannak a baromfik és mit igényelnek (pl. létezik külön tojótáp), ezeket viszont előállíthatjuk házilag is. A csirkék kedvelik a kukoricából, búzából és napraforgómagból álló keveréket. A friss, hűvös (télen langyos) vízre kiemelt figyelmet fordítsunk!

Jutalomfalat? Naná!

A szezonális zöldhulladékot nagyon is kedvelik, sőt, ha hozzászoknak, el is várják tőlünk. Az egyik lefinomabb falat, amellyel kényeztethetjük őket egy meleg nyári napon, az a görögdinnye vagy sárgadinnye héja és magjai, amit percek alatt befalnak. Imádják a rovarokat is, így kiegészíthetjük táplálkozásukat takarmányféreggel vagy akár a horgászatból megmaradt gilisztákkal.

Hagyjuk egy Megjegyzést

FELSŐ