A Norwich-i székhelyű angol Earlham Intézet a világhírű mexikói CIMMYT Intézettel együttműködve évtizedeken át vizsgálta a búzák hőtűrésének fokozási lehetőségét. Mivel, ez a növény adja a globális kalóriafogyasztás 20 százalékát, kiemelt fontosságú kérdéssé vált a búza nemesítése.
A termesztési feltételek változása kulcsfontosságú tényező lehet
A kutatás alapja, hogy az új lehetőségek után kutatva, milyen új feltételeket kell tudni biztosítani egy hibrid termék számára, különösen a természeti feltételek figyelembevételével.
A kutatócsoport azt is leszögezte, hogy az új fajták előállításához elengedhetetlenül szükséges a biodiverzitás fenntartása, amely az utóbbi években világszerte erősen beszűkült, és korlátozza a keresztezésre alkalmas fajták kiválasztását.
A mexikói és indiai vadon élő, egzotikus rokonfajokból és tájfajtákból csak a DNS-t ültették be
A mexikói Sonora sivatagból beszerzett 149 féle búza-vonal szolgált célul a kutatók számára, hogy tesztelhessék, azok hőtűrő képessségüket. Mivel, azonban az egzotikus fajtákkal való keresztezés nem kívánt tulajdonságok bevitelét is eredményezheti, ezért inkább azt a megoldást választották, hogy egyes vonalakba mexikói és indiai vadon élő, egzotikus rokonfajokból és tájfajtákból csak a DNS-t ültetik be.
A hőstressznek erősen kitett kísérletekben az eredmények azt mutatták, hogy a beépített, egzotikus DNS hatására a búzák hőtűrése jelentősen javult, és ezzel együtt azok termőképessége közel 50 százalékkal emelkedett.
Emiatt az egzotikus fajták DNS-ének beültetése és annak üzemi szintű elterjesztése forradalmi változást hozhat a búzák hőtűrésének és termelékenységének fokozásában.
Forrás: agroinform.hu